Schilderijen van Wies Jansen in de Bakermat

  • Door VVMA
  • 7 april 2024
  • 0
  • 228 Views

Op zaterdag 13 april om 15.30 uur opent kunsthistorica Angeline Bremer een overzichtstentoonstelling met schilderijen van Wies Jansen. De tentoonstelling is te zien in De Bakermat (Izaak Evertslaan 11, Arnhem) tot en met 9 juli.

Wies Jansen (Rotterdam, 1947) woont al jaren op de Arnhemse Gulden Bodem. Ze groeit op in Brussel en wil van haar vijfde jaar schilderes worden. Vanaf die tijd houdt ze zich al intens bezig met waarnemen. Ze ervaart schoonheid in alle dingen en studeert aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen richting vrije schilderkunst. Ze slaagt er ‘met onderscheiding’. Na haar studie wint zij de ‘Piet van Engelen prijs’ en ontvangt ze beurzen van het Boeillaartfonds en het voorzieningsfonds. Tevens krijgt ze een positieve beoordeling van de raad voor de Kunsten en wordt zij twee keer geselecteerd voor de Koninklijke subsidie met groepstentoonstellingen in het Paleis op de Dam.

Wies wordt lid van de oudste kunstenaarsvereniging van Nederland, het genootschap Kunstliefde in Utrecht, waar ze regelmatig exposeert. Er hangt werk van Wies in diverse galeries en de Kunstuitleen Arnhem koopt een van haar schilderijen. Als kunstenaar in hart en nieren schildert ze in opdracht portretten en maakt decors voor theaterstukken, ook trompe l’oeuils laten haar niet onberoerd.

‘’Bij het observeren van mijn innerlijk blijkt het mysterie overal te schuilen’’, zegt Wies. De realiteit boeit haar enorm, maar Wies zit ook vol fantasie. Tussen die twee vindt ze het vaak moeilijk een onderwerp te kiezen. Maar altijd gaat haar werk over het mysterie. Ze zegt: “Hoe verhoudt het mysterie zich tot de werkelijkheid, hoe tot de fantasie? Waar raken ze elkaar, waar raken ze mij, waar vallen ze samen?”

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *