Hete Vuren in Zutphen

  • Door VVMA
  • 29 januari 2024
  • 0
  • 279 Views

Hete Vuren is de laatste aflevering van de reizende tentoonstellingsreeks over de vier elementen, samengesteld door zes stadsmusea in Bergen op Zoom, Gouda, Harlingen, Hoorn, Venlo en Zutphen in samenwerking met het Rijksmuseum. Na Lage Landen, Koele Wateren en Hoge Luchten is met Hete Vuren de Elementenreeks compleet. Hete Vuren is in Musea Zutpen te bezoeken tot en met 12 mei.

Elk thema van deze reeks – aarde, water, lucht, vuur – is gekoppeld aan een vraag naar onze identiteit als land en volk en als individu. In Hete Vuren worden met schilderijen en voorwerpen drie vurige verhalen verteld over huiselijk vuur, ambachtelijk vuur en vernietigend vuur. De focus ligt op de sociale  dimensie van de Nederlandse identiteit. Hebben we het nog wel gezellig met elkaar? Of vechten we elkaar de tent uit? Waar zit het vuur in onze samenleving?

Scheppend en vernietigend

Voor de hand liggend is de associatie met gezelligheid, Nederland staat erom bekend. Maar vuur heeft ook een scheppende en vernietigende kracht. Ambachtelijk vuur in werkplaatsen, fabrieken en in de mens zelf, is een sterke motor voor vernieuwing en creativiteit. Vuur is de bron van alle beschaving, maar kan deze ook vernietigen en nieuwe mogelijkheden scheppen.

Er zijn schilderijen te zien van bekende meesters waaronder Jan Steen, Gerard Dou, Jacob Maris en Jozef Israëls, maar ook parels van minder bekende kunstenaars zoals Hendrik Jacobus Scholten en Anthony Oberman. De werken uit het Rijksmuseum worden aangevuld met schilderijen, prenten en bijzondere voorwerpen uit de collecties van Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak wat een  eigen draai geeft aan deze reizende tentoonstelling.

Er zit muziek in Hete Vuren, want speciaal voor deze tentoonstelling schreef singer-songwriter Marise den Bakker (Steenderen, 2001) een aantal songs, die bij de schilderijen van haar keuze zijn te beluisteren.

Bekijk ook de website van het project Schatten uit het Rijks.

Kees Maks, Sotomayor, Spaanse Danseres, 1924, olieverf op doek, collectie Museum Henriëtte Polak

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *