Beeld in Beweging

  • Door VVMA
  • 2 maart 2024
  • 0
  • 214 Views

 Beeldhouwkunst en beweging lijken op het eerste gezicht onverenigbaar, sculpturen zijn doorgaans statisch. In samenwerking met de Universiteit Leiden hebben gastcuratoren Wouter Dijkman en Menno Lenting beide toch weten te verenigen. De thematentoonstelling Beeld in Beweging toont een aantal beelden uit de collectie van de Beeldengalerij Het Depot op een nieuwe manier.

Voor het eerst zullen films worden geïntegreerd in de expositieruimte van Het Depot. Door avant-garde films te vertonen in combinatie met sculpturen wordt bezoekers de gelegenheid geboden om beweging te herkennen in sculpturen, die eerder niet werd gezien. De films weten de statische verschijning van beelden open te breken. Het gaat om vroege films van onder anderen Walter Ruttmann, Henri Chomette en László Moholy-Nagy tot modernere films van bij voorbeeld Maya Deren en Jaap Drupsteen.

 Door sculpturen en bewegend beeld op een intuïtieve manier te benaderen kan de relatie tot het beeld op een nieuwe manier worden opgebouwd; ‘het beeld’ kan diverse en innovatieve wijzen worden geanalyseerd.

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zondag 7 april 2024 om 14:30 door Johan Luijmes, artistiek leider van Het Depot.  Beeld in Beweging is te zien tot en met zondag 22 september 2024.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *