Mondriaan Fonds zet steun Museum Arnhem voort

  • Door VVMA
  • 14 december 2023
  • 0
  • 145 Views

Ook de komende periode ontvangt Museum Arnhem waardevolle steun van het Mondriaan Fonds. Hiermee kan de collectie hedendaagse kunst de komende jaren verder worden verrijkt.

De afgelopen periode kon het museum enkele bijzondere kunstwerken in de collectie opnemen, wat zonder steun van het Mondriaan Fonds niet mogelijk was geweest. Een daarvan is het beeld Moederslang van kunstenaar Susanne Khalil Yusef, dat zij in opdracht van het museum maakte voor de tentoonstelling Tussen grenzen (juni … oktober 2023). Deze sculptuur heeft een vaste plaats gekregen in de beeldentuin. Dit kunstwerk is het resultaat van ontmoetingen die Susanne had met de moeders van Stichting JAM. Dit is een organisatie voor vrouwen die gespecialiseerd is in moederschap. Ze staan vrouwen bij in opvoeding, onderwijs, werk, inkomen, schulden en veiligheid. Maar het allerbelangrijkste bij JAM is zelfontwikkeling en zelfontplooiing.

De slang staat in veel culturen voor gevaar, omdat ze giftig kan zijn. Maar de slang heeft ook tegengif en kan genezen. De meer dan levensgrote slang verwijst naar problemen die soms groter kunnen zijn dan jezelf. Maar je angsten en problemen onder ogen zien, kan het begin zijn van herstel.

Susanne heeft als persoon zonder paspoort of nationaliteit jarenlang door Europa gezworven met haar moeder, zussen en broer. Haar Palestijnse grootouders werden verdreven uit Jaffa, dat Israëlisch grondgebied werd. Net als Susanne, hebben de moeders van JAM veel meegemaakt. Samen spraken ze over de rol die grenzen in hun dagelijks leven spelen. Niet alleen de landsgrenzen die ze hebben overgestoken, maar ook financiële en maatschappelijke grenzen waar ze tegenaan lopen. Hun kracht om controle over hun leven te krijgen en te blijven vechten voor verbetering, is wat dit kunstwerk symboliseert.

Andere aankopen, met dank aan het Mondriaan Fonds, naar aanleiding van de tentoonstelling Tussen grenzen zijn Samaa Gibran van Raafat Ballan en Freud White Sacrifice van Sokari Douglas Camp. Deze kunstwerken zijn nu onderdeel van de collectie, waarmee ze voor de toekomst toegankelijk blijven voor het publiek.

Collectie Museum Arnhem
De collectie van Museum Arnhem is gericht op moderne en hedendaagse kunst, maar ook lichaamsgerelateerd ontwerp, zoals sieraden en mode. Het belangrijkste thema van het museum is ‘Kunst & Samenleving’: voortdurend onderzoekt het museum hoe het programma kan inspelen op wat er speelt in de samenleving. Dit betekent voor de collectie dat men de verbinding tussen de collecties, de bezoekers en de stad wil bevorderen door het verzamelen van kunst die iets zegt over de wereld om ons heen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *