Expositie Introdans in Museum Arnhem

  • Door VVMA
  • 1 maart 2025
  • 0
  • 65 Views

Ter gelegenheid van het nieuwe programma ICOON, een eerbetoon aan choreograaf Lucinda Childs, presenteert Introdans vanaf 15 maart tot en met 18 mei 2025 een expositie in samenwerking met Museum Arnhem, gewijd aan het werk van kunstenaar Dominique Drillot. Deze Franse decor-, licht- en kostuumontwerper van Lucinda Childs toont zijn tekeningen, foto’s, video’s, kostuumontwerpen en -objecten die hij maakte voor verschillende producties van Childs. De expositie biedt een uniek inzicht in hun samenwerking en artistieke proces en toont hoe Drillots ontwerpen een onmiskenbare bijdrage leverden aan de visuele kracht van Childs’ choreografieën.

Lucinda Childs’ bewegingstaal is volstrekt uniek: op abstracte, bijna mathematische wijze creëert ze met relatief eenvoudige ballet- en atletische bewegingen de meest complexe meesterwerken. De tentoonstelling in Museum Arnhem biedt door middel van tekeningen, foto’s, video’s en kostuumontwerpen- en objecten een diepgaand inzicht in Drillots en Childs’ creatieve proces. Het toont de perfecte synergie tussen Childs’ minimalistische choreografie en Drillots visuele ontwerpen. Zij werkten samen aan talrijke dansproducties, waaronder Canto OstinatoKilarGrande FuguePetricorOceanaDancePsalmensymfonieChairman DancesConcerto en Interior Drama.

Artistiek directeur Roel Voorintholt: “Deze expositie geeft een prachtige context op ons programma ICOON, dat 14 maart in première gaat in Nijmegen. Bezoekers krijgen in Museum Arnhem als het ware een kijkje in de keuken van deze Franse lichtontwerper en scenograaf. Een unieke kans om de veelzijdigheid van zijn oeuvre te ontdekken en ook hoe hij heeft bijgedragen aan de vormgeving van verschillende choreografieën van Childs.”

Lucinda Childs

Onbuigzaam. Zo bestempelt de Amerikaanse choreografe Lucinda Childs (1940) haar eigen werk. Childs geldt als een van de ‘grand old ladies’ van de Amerikaanse moderne dans en onderscheidt zich met een bewegingsstijl die volstrekt eigen is: onveranderlijk abstract, en – ook door de geheel eigen manier waarop ze de muziek gebruikt – razend moeilijk om te dansen. Ze bedenkt, zegt ze zelf, een aantal bewegingsfrases rond een thema en vervolgens zoekt ze daarbinnen naar zoveel mogelijk variatie. Childs is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van de moderne dans in de twintigste eeuw. Ze werkt samen met toonaangevende kunstenaars, zoals John Cage, Robert Wilson, Phillip Glass, Sol LeWitt, Frank Gehry.

Dominique Drillot

Dominique Drillot (Tours, 1959) is een veelzijdig beeldend kunstenaar. Hij streeft naar een persoonlijke benadering tussen scenografie, licht en installaties. Vooral door middel van de podiumkunsten vinden zijn creaties een weg naar het publiek. Door zowel met materialen als met licht te werken, en door de transparantie van materialen te combineren met de kleuren van lichtbronnen, zijn de scenografieën die hij creëert vaak minimale ingrepen.

 Kilar – Introdans. Foto: Hans Gerritsen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *