Erwin Olaf ontvangt eremedaille voor Kunst en Wetenschap

  • Door VVMA
  • 14 maart 2023
  • 0
  • 320 Views

Op 13 maart ontving fotograaf Erwin Olaf in Paleis Noordeinde uit handen van koning Willem-Alexander de eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje.

(foto: Sebastiaan ter Burg)

De eremedaille wordt toegekend aan personen met uitzonderlijke verdiensten op de terreinen kunst en wetenschap. Aan de verlening ligt tevens een bijzondere band ten grondslag met het Koninklijk Huis.

Erwin Olaf fotografeert al ruim veertig jaar, waarbij hij met een gedurfde benadering van portretteren thema’s als etniciteit, seksuele diversiteit en economische ongelijkheid aankaart. Hij maakt foto’s en films van scènes waarin de mens en onderwerpen zoals zijn kwetsbaarheid en eenzaamheid centraal staat. De schilderkunst, vooral uit het interbellum, vormt een inspiratiebron voor Olaf. Dit zie je ook terug in de gedetailleerde vormgeving van de ruimte en het licht in zijn foto’s.

Zijn werk wordt wereldwijd in exposities en musea getoond en is internationaal met prijzen bekroond. Zo heeft het Rijksmuseum ruim 500 werken uit het oeuvre van Olaf in de collectie opgenomen. Naast zijn kunstenaarschap zet Erwin Olaf zich met hart voor vakmanschap in voor het beroepsonderwijs. 

Olaf heeft verschillende portretten gemaakt van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en hun dochters. Hij ontwierp in 2013 een nieuwe euromunt met de beeltenis van de Koning en maakte in 2018 de officiële staatsiefoto’s.

Mooi moment om zijn zelfportret ‘Berlin, Olympia Stadion Westend, Selbstporträt, 24 april 2012’ (2012) uit de collectie van Museum Arnhem uit te lichten. Dit portret is onderdeel van een fotoserie die Olaf in Berlijn maakte. De parallel tussen de huidige tijd en het interbellum die hij zag, nam hij als uitgangspunt.

Erwin Olaf, Berlin, Olympia Stadion Westend, Selbstporträt, 24 april 2012. Collectie Museum Arnhem, foto Studio Erwin Olaf.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *