‘Volg het Spoor’: indrukwekkende blik op Arnhemse koloniale- en slavernijverleden

  • Door VVMA
  • 11 juni 2025
  • 0
  • 111 Views

In Rozet werd op 5 juni het boek Volg het Spoor gepresenteerd. Dit boek, vol indrukwekkende en confronterende sporen van het Arnhemse koloniale- en slavernijverleden, is het vervolg op het historische onderzoek dat de gemeente Arnhem eerder liet uitvoeren. Barbara Esseboom van Comité 30 juni – 1 juli Arnhem nam het boek in ontvangst van wethouder inclusie Maurits van de Geijn, die in een videoboodschap zijn waardering uitsprak.

‘Recht doen aan iedereen die geraakt is’

Het boek vertelt over de sporen van het slavernijverleden die nog altijd zichtbaar en voelbaar zijn in Arnhem. In het boek lees je hoe rijkdom in de stad is opgebouwd over de rug van mensen die tot slaaf gemaakt waren en kom je meer te weten over hun levens. Wethouder Van de Geijn: “Volg het Spoor is niet gemaakt om schuld aan te wijzen, maar om recht te doen aan iedereen die geraakt is. We weten dat het verleden doorwerkt tot op de dag van vandaag. Dit boek draagt bij aan kennis, bewustwording en het gesprek dat we met elkaar moeten voeren.”

Excuses

Volg het Spoor is het resultaat van uitgebreid onderzoek van Erfgoed Gelderland naar Arnhemse sporen van het koloniale- en slavernijverleden, waarvan de resultaten vorig jaar gepresenteerd werden. Erfgoed Gelderland werkte hiervoor samen met historici, onderzoekers, betrokken inwoners en nazaten van tot slaaf gemaakten. Hun bijdragen zorgen voor een indringend beeld van de Arnhemse betrokkenheid bij slavernij. “Zo blijkt onder meer dat het stadsbestuur van Arnhem eeuwenlang actief betrokken was bij de koloniale slavenhandel”, vertelt Van de Geijn. “Veel Arnhemse families en de stad als geheel profiteerden er financieel van”. Het college van Burgemeester en Wethouders van Arnhem maakte in 2024 daarom excuses voor zijn betrokkenheid bij de koloniale slavenhandel.

Keti Koti maand

De introductie van het boek vond plaats tijdens de Keti Koti maand, die in Arnhem vol staat met activiteiten rond het thema identiteit. Van herdenkingen en vertelvoorstellingen tot muziek, kunst, dialoog en onderwijs. Keti Koti – ‘de ketenen verbroken’ – herinnert aan 1 juli 1863, de afschaffing van de slavernij. De Keti Koti maand geeft ruimte aan verhalen die lang niet verteld werden. Het boek is daarom deze maand op verschillende momenten en locaties gratis beschikbaar tijdens het Keti Koti-programma 2025. Ook is het vanaf juni af te halen op het Stadhuis en bij de meeste locaties van Rozet. Daarnaast verschijnt 1 juli een online magazine, met onder meer persoonlijke verhalen, een interactieve kaart met interessante locaties en een overzicht van de vele activiteiten. Ook komen er wandelroutes over dit thema. Meer over de Keti Koti maand is terug te vinden op Keti Koti Arnhem.

Wethouder Maurits van de Geijn bladert door ‘Volg het spoor’

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *