Ode aan het leven

  • Door VVMA
  • 22 februari 2025
  • 0
  • 89 Views

Ode aan het leven is de expositie van Ellie Wouda in Nieuwe Ruimte. Naast eigen werk toont zij van 2 tot en met 30 maart 2025 ook het werk van haar getalenteerde familieleden en van Hildegard Hamstra.

“Er werd bij ons thuis veel getekend door mijn oudere broers en zussen, waar ik veel van leerde”, zegt Ellie Wouda die deze maand samen met Hildegard Hamstra het hart vormt van een bijzondere expositie. Naast Ellie zijn maar liefst acht vertegenwoordigers van de familie Wouda deze maand present in de expositielocatie aan de Oranjestraat in Velp. Zijzelf exposeert naast een aantal schilderijen, via een beamer drie projecten van de afgelopen jaren: Hermitage, de Bushalte en Echo van de tijd. 

Voor Hildegard Hamstra vormt de werkelijkheid van alledag de grondslag voor haar beelden. Dat kunnen snapshots zijn van huiselijke aard maar het liefst schildert zij naar directe waarneming. Schilderen is voor haar een poging om hulde te brengen aan de realiteit zoals die zich op een bepaald moment aandient.

Als leraar handvaardigheid, tekenen en algemene technieken gaf Frans Wouda les aan een school met zo’n 75 nationaliteiten. Een van zijn specialiteiten was het vervaardigen van boemerangs met zijn leerlingen. Dat deed hij vele jaren met verbluffende resultaten. 

Handgeweven stoffen uit Guatemala brachten Rita Rhode-Wouda  tot het maken van patchwork dekens. Daarnaast gaat haar interesse uit naar schilderen, boetseren en beeldhouwen.  

De foto’s van de reizen van Tonnie Wouda naar de eilanden in de stille oceaan en een korte film ‘Geen woning, geen kroning’ beide van bijna 50 jaar geleden, geven een blik op het dagelijks leven op verschillende eilanden in de stille Zuidzee en van een roerig Amsterdam. 

Willy Wouda brengt zijn dagen graag door in de stad maar ook net daarbuiten, waar het groene landschap zichtbaar wordt. ‘Schoonheid is nooit ver weg’.

Vakmanschap, schoonheid en creativiteit in kunst en muziek hebben op Ferry Wouda altijd een grote aantrekkingskracht gehad. Met als gevolg een niet te stuiten drang het zelf te doen en te proberen om dat hoge niveau te bereiken. 

Tuindorp Oostzaan heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven en werk van Raimond Wouda. Zowel zijn oma als zijn moeder zijn er opgegroeid. Zijn oma woonde er zelfs haar hele leven. De tuin is essentieel voor de bewonersbeleving en vormt een belangrijk onderdeel van het idealisme van de tuindorpen, de wijk, de architectuur en de sociale cohesie. Tuindorp is een dorp in de stad.

Tijdens haar opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag, maakte Hanna Wouda studie naar een nomade-kostuum uit Phala, Tibet. Te zien in de expositie. 

De expositie begint op 2 maart maar wordt op zondag 9 maart om 15 uur officieel geopend in de expositielocatie aan de Oranjestraat 36a in Velp. Elke zondag te bezoeken van 12 tot 17 uur. Gratis entree.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *